Nyttårsaften - hva gjør du?

Nyttårsaften - hva gjør du?

Sensitivitet for lyder er av de vanligste atferdsproblemene hos hunder, og det er også et stort velferdsproblem for hundene. Dessverre er det få hundeeiere som selv synes problemet er så stort at de velger å gjøre noe med det.49 % av hundene i en undersøkelse i England i 2005 var redd sterke lyder, og 45 % av alle hundene viste seg å være redd fyrverkeri.Og for mange av disse hundene er nyttårsfeiringen et eneste stort mareritt. Hunden blir utsatt for sterke lyder som de ikke skjønner når kommer og hvor kommer fra. De forstår ikke at dette ikke nødvendigvis er farlig.Hvor redd hunden er for fyrverkeriet varierer veldig. Noen blir litt skremt og søker støtte hos eieren eller de tasser avgårde og legger seg på et skjermet sted i huset. Andre blir virkelig redde og piper, peser, tar halen godt mellom beina og kryper sammen. Andre igjen får fobiske reaksjoner og varer lenge etter at fyrverkeriet er over. Noen får panikk og andre igjen generaliserer frykten for lyder til også å gjelde andre ting eller situasjoner de assosierer med nyttårsaften. F.eks vil noen hunder blir veldig engstelige allerede når julefeiringen tar til og det baller bare på seg inntil nyttårsaften trår til. Enkelte hunder får ikke de store reaksjonene før folk er i feststemning på selve nyttårsaften.

Noen hunder får panikk de forsøker å komme seg vekk fra der de tror lyden kommer fra. Når de har panikk kan de forsøke å komme seg ut og i den prosessen ødelegge dører og inventar, de kan gjøre fra seg, kaste opp - noen hunder kan også stikke av.Flere eiere synes så synd på sine firbente venner at de flykter til skogs eller på fjellet. Noen har også organisert seg og drar ned i underjordiske garasjeanlegg for å komme vekk fra lyden.Det finnes mange gode metoder for å forberede seg til nyttåraften, både mht forebygging av lydfobier og også for å behandle lydfobier.Forebyggingen starter allerede hos oppdretter. En flink oppdretter lar valpene gradvis bli utsatt for flere og sterkere lyder allerede før de blir solgt til den nye familien. Videre bør den nye familien overta der oppdretter sluttet og la hunden oppleve et variert miljø inkludert mange ulike lyder. Man kan få kjøpt CDer med lyder av fyrverkei som en kan spille for hunden. Spill av CDen med lydene på og gradvis øk volumet.

Her er råd for forebygging:

 • La valpen bli utsatt for fyrverkerilyder fra en CD som du setter på daglig og øker volumet gradvis.

 • Bruk feromoner, DAP, som du plugger inn i stikkkontakten eller som halbånd. Dette fremmer miljøtreningen.

 • Start så tidlig som mulig, best resultat oppnår du om du starter fra du får valpen i hus.

 • Ikke ta med valpen ut på nyttårsaften selv om du tror den vil mestre det.

 • Ikke la valpen være alene hjemme på nyttårsaften

 • Skap en trygg atmosfære og støtt valpen om den søker trygghet hos deg.

For hunder som allerede har utviklet sterk frykt eller fobi for fyrverkeri har man to muligheter. Men kan endten sette igang behandling slik at hunden skal mestre nyttårsaften på en god måte eller man kan skjerme hunden etter beste evne på selvs nyttårsaften.Trening av hunder med frykt eller fobi vil ta tid og vi snakker om noen måneder. Da vil en kombinasjon av feromoner og kontrollert eksponering for lyder være noen av tiltakene.Om man allerede har kommet til jul og en enda ikke har satt inn treningstiltak, da vil skjerming være det beste.

Her er rådene for skjerming:

 • Start 2 uker før jul med å plugge inn en DAP diffuser

 • Luft hunden godt tidligere på dagen og gi den et godt måltid mat slik at den er god og mett. En sliten og mett hund vil være mer rolig enn en uthvilt og sulten.

 • Legg tilrette for hunden i et rom eller en del av huset som er godt skjermet for lyder utenfra. Kjeller eller f.eks bad kan være gode løsninger. Gi hunden mulighet der til å gjemme seg under noe for å føle seg trygg, et åpent bur eller et møbel kan være gode ting.

 • Sett på radio for å kamulflere for lyder utenfra.

 • Vær sammen med hunden for å gi den støtte og trygghet. Du kan gjerne ta på hunden, stryke den rolig eller massere den. Dette fører til økt produksjon av hormoner vi assosierer med hygge og velvære bl.a. oxyticon og endorfin.

 • Om hunden får panikk eller en fobisk reaksjon kan en medisinere på selve nyttårsaften. Det er viktig at en tar konatkt med veterinæren sin i god tid slik at en får tilpasset dosen. En feil dose vil kunne gi motsatt effekt - eksitering.

Det smeller oftere enn bare på nyttårsaften

Hunden er ute på tur med sin eier en dag i romjulen og aner fred og ingen fare. Plutselig smeller det like ved, noen har akkurat vært og kjøpt fyverkeri til nyttårsaften og bare må teste det ut et par dager før. Hunden som ikke forstår hva dette er eller hvor det kommer fra blir veldig redd.Dette er en relativt vanlig situasjon for mange hundeeiere. På nyttårsaften klarer man som regel å sette inn tiltak slik at hunden er skjermet fra lydene av fyrverkeri, men det som plager de aller fleste er de utforutsigbare smellene som kommer i dagene før og etter nyttårsaften.Mange hunder blir så redde av disse plutselige lydene at de får panikk og vil bare komme seg vekk. Andre utvikler fobier og sliter med sterke reaksjoner i timer og dager etter at det smalt. For hverken hunden eller hundeeieren vil nyttårsfeiringen bli hyggelig.

Dyretolker, telepati og parapsykologi

Dyretolker, telepati og parapsykologi

Seksualatferd eller…..

Seksualatferd eller…..