Hva skiller en hundetrener fra en atferdskonsulent

I Norge i dag finnes det omkring 250-300 hundeskoler. De fleste av disse tilbyr hjelp med atferdsproblemer hos hunder uten å egentlig ha noen kompetanse til dette. Ved siden av disse finnes atferdskonsulenter som har universitetsutdannelse for å jobbe med atferdsproblemer hos hunder. Utfordringen er at den jevne hundeeier ikke har kjennskap til forskjell på hva en hundetrener og en atferdskonsulent er.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i 2008 og er redigert noe i 2021 for å passe til tiden.
For å jobbe som hundetrener kreves det ingen formell kompetanse. En kan sette i gang basert på egen erfaring eller en velger selv å ta en rekke kurs eller utdanne seg innenfor relevante fag.

Stortingsmelding 12 om dyrehold og dyrevelferd skriver dette:

Dressurkurs for eier og hund arrangeres jevnlig over det meste av landet. Kursene gir i de fleste tilfeller hundeeierne nyttig informasjon og hjelp. Kursene er imidlertid sjelden kvalitetssikret, og i prinsippet kan hvem som helst arrangere og lede dressurkurs.

Hva er en hundetrener?

En hundetrener er ofte en person som i lengre tid har drevet med hundesport, det kan være lydighetstrening, agility, brukshundetrening m.m. Denne personen kan kalle seg hundetrener eller instruktør og har ved bakgrunn fra egen erfaring eller via kurs etablert et kurstilbud, eller de holder kurs i en hundeklubb eller hundeskole. En hundetrener er dyktig på å instruere andre hundeeiere hvordan de skal lære hunden ulike ferdigheter slik som f.eks. å gå pent i bånd, sitte, komme på innkalling eller ulike disipliner innen hundesport. En hundetrener bør også være god på å gi råd slik at hundeeier kan forebygge problemer med sin hund. Man kan kanskje sammenlikne en hundetrener med det å være lærer eller en trener innen idrett?

Hva er en atferdskonsulent?

En atferdskonsulent jobber primært med atferdsproblemer som vanligvis er emosjonelle problemer hos hunder, mens en hundetrener jobber med normaltfungerende hunder som skal lære nye ferdigheter. Et atferdsproblem eller psykisk problem hos en hund kan være frykt, angst, fobier, separasjonsproblemer, aggresjoner og andre atferder som hundeeier ser på som problematiske, som kan være et velferdsproblem for hunden eller som samfunnet ser på som et problem. En problemhund blir nesten å sammenlikne med en psykiatrisk pasient.

Universitetsutdannelse for å bli atferdskonsulent vs helgekurs for å bli hundetrener

En atferdskonsulent er ofte en hundetrener eller en person som har drevet med hundesport, men som i tillegg har studert etologi eller/og tatt utdannelse på NMBU for å bli atferdskonsulent. Det finnes kun en utdannelse i Norge for å bli atferdskonsulent.

I tillegg inneholder en rekke instruktørkurs en helg eller noen forelesninger om atferdsproblemer hos hunder. Disse korte kursene gir bare nok informasjon til at en hundetrener er kjemt med problemene og kan henvise videre.

Selv om en hundetrener og en atferdskonsulent jobber med ulike ting er det også tilfeller hvor de overlapper hverandre. Og det er også viktig for atferdskonsulenter å ha tilbud slik at hundeeier kan få hjelp til å tilegne seg trenerferdigheter om det skulle være nødvendig.

Hundeeiere søker råd og hjelp flere steder

Gjennom mitt arbeid som atferdskonsulent har jeg møtt mange hundeeiere med hunder med atferdsproblemer. En ting som går igjen er at de har vært andre steder og søkt hjelp for sin hunds atferdsproblem før de kom til meg. Det er ikke uvanlig at de søker råd hos oppdretter, i diskusjonsforum på nettet eller hos noen de kjenner som har hatt hund i flere år. Og de har også vært hos en hundetrener eller de har vært og tatt funksjonsanalyse på sin hund – alt dette uten at det har hjulpet.

Fagutdannelse og sertifiseringsordning

Trenden med fagutdannelse og sertifisering har man sett innenfor hundetrenere og atferdskonsulenter i utlandet bl.a. i England. Organisasjoner lager sitt opplegg hvor man sier at for å være medlem her må man ha denne kompetansen og forholde seg til disse etiske standardene. Dette gjør det mye lettere for kunder og andre å orientere seg og finne kvalifisert hjelp. Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr har en slik sertifiseringordning hvor det per 2021 er 4 sertifiserte atferdskonsulenter i Norge. I tillegg finnes en oversikt over atferdskonsulenter som har tatt utdannelse, eller som er under utdannelse.

Å jobbe som atferdskonsulent for selskapsdyr er et yrke hvor man må ta utdannelse og og hvor man kan bli sertifisert.

Henvis til rett type fagperson

Forskjellen på en hundetrener og en atferdskonsulent er at en hundetrener skal lære hundeeier å lære hunden ferdigheter, mens en atferdskonsulent skal hjelpe hundeier til å behandle en hund med atferdsproblemer.

Det er viktig at hundeeier, veterinærer og andre kjenner denne forskjellen slik at hunden får hjelp hos den fagperson som kan hjelpe til med det du trenger hjelp til.

Tilknytning mellom hund og menneske

Treningsmetoder og kompetanse

Treningsmetoder og kompetanse